Jumat, 27 April 2012



Ülkemiz on yedi bin adalıdır, iki yüz milyon nüfusludur. Adalararası insanlar nasıl ulaşır, bu gerçekten bizim büyük problemimiz. Devlet on yedi bin köprü yapamaz. Onun dışında, toprağımız çok dengesiz olduğu için yollar sürekli bozuluyor.

Endonezya halkının yarısı Java adasında yaşıyor. Orada ulaşım gelişti. Arabalar, motosikletler şehirden şehire kolayca geçer. Ama başka adalarda öyle bir şey yok. Mesela Kalimantan ve İrian adaları yüzde seksen orman olduğu için sadece doğu taraftaki şehirlere ulaşabiliyor.


Aslında yol yapmak o kadar zor değil. Teknolojimiz var zaten. Eğer yol yapacaklarsa ağaçları ahşap için kesecekler. Ondan sonra da yine problemler cıkacak. Hayvanlar evsiz kalacak. Ağaçlar olmayacağı için hem sel hem koraklık olabilecek.

Tabii ki yol yapmak halkımız için çok önemli ama ormanımız dünyanın iklimi için daha önemli. Endonezya gibi tropik ülkeler, ormanını korumak zorundalar. Onun için yol yapmadan once çok planlama yapmak lazım. Aksine Kalimantan gibi adalara yol yapmak etkili bir cözüm değil. Çünkü o kadar insan yok. Yol bozlunca yeni yollar için yine milyonlarca para harcanacak ama az insane kulanacak.

Endonezya’nın yüzlerce hava alanı sahip olması bence ulaşım da uçakların kulanılması adalar ve şehirler ulaşım için daha iyi. Fakat maalesef pahalıdır, herkes alamaz. Bir de şehirler arası ulaşım daha gerçekleşmedi. Mesela Pontianak’tan Samarinda’ya gitmek için Cakarta’dan geçmek gerekir. Açe’den Pontianak’a gitmek için de mutlaka Cakarta’dan geçmek lazım. Bunun sonucunda zaman ve para israfı olur.
  
Ya havayolu ya karayolu ikisinde de problemler var. Bana gore iki problem de cözüp yapabiliriz. Fakat, eğer ormanlarımıza zarar vermek istemiyorsak, uçakla ulaşıma daha ciddi yaklaşmaıyız. Yoksa ormanlarımızı daha hızlı azaltacağız. 
Categories:

0 komentar:

Posting Komentar